Qui som?


QUI SOM I QUÈ FEM?


L'Agrupament Escolta i Guia Xaloc pertany a Minyons Escoltes i Guies Sant Jordi de Catalunya. Aquest moviment aposta per l’educació en el lleure sense ànim de lucre tot seguint un mètode educatiu que pretén que cada noi i cada noia esdevingui protagonista del seu propi creixement i de les accions que treballa en equip, amb la finalitat que es formin com a persones solidàries i compromeses amb la societat.

La nostra proposta educativa té l’objectiu d’aconseguir que aquest col·lectiu sigui capaç de participar activa i críticament a la societat on viu i, per tant, pugui assumir les responsabilitats necessàries per ajudar a construir una societat més justa, solidària i sostenible des de tots els punts de vista.

Seguint la proposta pedagògica i metodològica de l’escoltisme i el guiatge, a MEG treballem per a l’educació integral de la persona a partir de l’experiència viscuda i de la transmissió de valors com el respecte, la tolerància, el diàleg, la interculturalitat, la sostenibilitat; treballant per tal de “deixar aquest món una mica millor de com l'hem trobat”.

Aquesta educació pretén que els infants i joves coneguin el seu entorn, el país i les seves característiques socials, culturals, històriques, en detectin les necessitats existents i descobreixin com contribuir a cobrir-les en la mesura que els sigui possible.


BREU HISTÒRIA DE L'AGRUPAMENT.


L‘Agrupament Escolta i Guia Xaloc va ser fundat l’any 1983 per Mossèn Daniel Barenys. Des d'aleshores porta educant i formant cada dissabte a nens i joves d’edats compreses entre els 6 i els 19 anys mitjançant els “caus”, les sortides, les descobertes i els serveis a la comunitat. 

La seu social de l’agrupament és, des dels seus inicis, a la parròquia de Sant Joan Baptista de Tarragona, a la Plaça Prim, 8.

El setembre del 1986 ens federem al moviment "Minyons Escoltes i Guies Sant Jordi de Catalunya" iniciant una nova etapa. Aquesta federació va ser discutida i es va entrar una mica al moviment sense el consens total.

Aquest debat de federació va portar també a discutir sobre la proposta de canvi de nom i de fulard. La proposta de nom de Xaloc a Vidal i Barraquer no va prosperar, però encontra si ho va fer  el canvi de fulard, ja que el verd amb la senyera com a cinta només podia ser utilitzat en sortides internacionals fora de Catalunya.

Al curs 1987 vam incorporar la promesa escolta dins la nostra línia educativa, gràcies a un agrupament que va venir a dormir als nostres locals, va ser llavors on els caps d'aquella època es van adonar de l'importància d'aquell acte. En aquesta promesa cada noi/a i cada cap es compromet davant tota la branca a millorar alguna cosa, és un acte que s'acostuma a fer a l'ultima nit de campaments d'estiu i amb una cerimònia solemne.

l'Agrupament en el llarg de tots aquests anys ha anat participant amb molts serveis (ajuda a caritas, netejar de boscos, marcar i pintar camins, pintar i restaurar parets de cases entre d'altres.). Però també ha viscut moments més lúdics i de gran aprenentatge com poden ser les participacions d'aquests últims anys en Jamborees Internacionals.

En aquests últims anys també s'ha vist incrementada la nostra participació a la demarcació i fins i tot organitzant actes com "lligalapilota" per tots els caus de tota la nostra demarcació.

Tots aquests fets han provocat un gran equip de caps que tenen ganes d'any rere any engegar noves iniciatives i projectes. En els últims any hem consolidat la setmana del cigró  o la nostra pròpia festa major.






L'escut de l’agrupament està format per una alzina, arbre autòcton de les contrades tarragonines amb tres arrels (els tres puntals de l'Escoltisme: Educació, País i transcendència) sobre la senyera catalana.

• Les branques de l'alzina formen la Tau, símbol de la patrona de la ciutat,  Santa Tecla.

• El contorn de color blau -de la nostra ciutat marinera- inclou el nom de l’Agrupament.



El  color verd -principal en el fulard significa estimació per la natura i l'esperança de crear un món millor.

 El color blau de la franja indica les arrels marineres per la situació en la parròquia de Sant Joan Baptista (abans Sant Joan del Port).



PERQUÈ DUEM A TERME EL DIA DE LA CULTURA?


Enguany celebrem trenta anys, i tots al costat de la nostra ciutat, Tarragona, on ha estat el nostre bressol des de sempre i on hi hem col·laborat i participat fent serveis, descobertes i actes culturals entre molts d'altres. 

Seguint l’exemple de la celebració del 25è, vam decidir enfocar tots els actes commemoratius a tractar alguna problemàtica actual. Som un agrupament escolta, i com a tal, no ens agrada fer les coses sense intencionalitat, volem que fins i tot als actes més lúdics i festius tinguin un sentit. Però tot i això, el nostre aniversari no deixa de ser una celebració, així que buscàvem un tema en el que poguéssim actuar localment i que fos atractiu des del punt de vista festiu. Així doncs, vam decidir dedicar el nostre aniversari a la cultura de la nostra ciutat. 

Coincidint amb el nostre aniversari Tarragona va ser nomenada capital de la cultura i com a Agrupament hem volgut potenciar aquest fet. Creiem que la cultura ens permet treballar molts valors com la creativitat, l'expressivitat, la comunicació i la llibertat, i sense cap mena de dubte forma part d'un dels tres pilars de l'escoltisme, el país. 

A més, durant aquests darrers anys hem pogut veure com a Tarragona la cultura gratuïta i oberta a tothom s’ha vist perjudicada i poc afavorida, i ara encara més en els temps difícils econòmicament. 

És per això que volem aprofitar aquesta celebració per obrir-nos a la ciutat i reivindicar, mitjançant la manera de fer escolta, que Tarragona potenciï la cultura a la ciutat. 

És per això que estem organitzant El dia de la cultura. En aquest dia volem reivindicar aquesta mancança de la nostra ciutat. Durant tota la jornada s’aniran fent actes gratuïts, al carrer i oberts a tothom, on diverses entitats aportaran el seu granet de sorra, mostrant allò que saben fer, des de música, ball, poesia, teatre, jocs populars... 

Fent aquest acte volem fer una crítica d’aquesta problemàtica i animar a tota la gent de Tarragona a fomentar aquest àmbit tan important per la nostra societat.